FEDAKARLIK NEREYE KADAR OLMALI?

Genel

FEDAKARLIK NEREYE KADAR OLMALI?

Sosyal bir varlık olan insan iletişim ve etkileşim halinde olmalıdır. Bu etkileşimler duruma şartlara ve zamana bağlı olmak kaydıyla, birlikte sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için bazen belirli bir oranda fedakarlık yapmayı bazen de benzer bir fedakarlık beklemeyi gerektirmektedir. 

Fedakarlık hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Bir anne olmanın fedakarlığı çocuğu için uykusunu feda etmesi, kendi ihtiyaçlarını ihtiyaçlarını ötelemek pahasına çocuğunun bakımını gidermek için kendi sağlığını feda etmesi, gibi bir babanın da kendi ihtiyaçlarını önemsemeyip ailesinin ihtiyaçlarını gidermeye öncelik vermesi ya da bir ergenin, yeri geldiğinde  arkadaş için dinlenmekten vazgeçip ona yardımcı olmaya çalışmak için emek harcaması şeklinde örneklendirilebilir.

Hayatta her şeyde olduğu gibi bu ilişki şeklinde de denge önemli.  Annenin çocuğuna göstermiş olduğu fedakarlık çocuğuna yardımcı olmanın ötesine geçip artık ona zarar veren bir duruma dönüşerek, gelişimini engelleyen bir hal alabilir. Babanın ailesi için yaptığı fedakarlık bir müddet sonra ailede sorumluluk bilincine azaltıp yükün büyük bir kısmını üzerine almasına sebep olabilir. Ya da bir ergenin arkadaşı için yapmış olduğu fedakarlık artık bir zorunluluğa dönüşüp onun kullanıldığı bir duruma dönüşebilir.

Fedakarlık da kullanılmak arasında adeta ince bir çizgi vardır. Bir ötekine yardımcı olmak için yapılan fedakarlık öncelikli olarak ötekinin buna ne kadar ihtiyacı olduğuna,  bu duruma ulaşmak için ne kadar çabaladığına ve bu yardımımızın aslında ona ne kadar fayda sağlayacağı şeklinde değerlendirme ile başlanmalıdır. İhtiyacı olmadan yardımcı olmak ya da kendisi mücadele etmeden gelip bizden destek beklemesi fedakarlığı ötesinde kullanıldığımız bir duruma dönüşmektedir.

Buna izin vermemiz hem karşı tarafın tutumu hem de bizim iç dünyamızla ilgili olabilmektedir.  Bazen bağımız kopmasın ilişkimiz zarar görmesin, bazen bizi çok daha iyi hissettirsin, bazen kendimizi güçlü hissetmemiz için, bazen de çıkarlarınız için böyle bir durumu yaşayabiliriz. 

Bu yaklaşımlar çok sağlıklı olmamakla birlikte özünde sağlıklı bir ilişkinin seyri için olumsuz bir durum oluşturmaktadır.  Eğer sizler de hayatınızda sınırlarınızı korumakta zorlanıp istemediğiniz halde fedakarlık yapmak zorunda kalıyorsanız duygularınızı, düşüncelerinizi ve davranışlarınızı sağlıklı bir şekilde değerlendirmekte ve yönetmekte zorlandığınız anlamına gelmektedir. Bir uzmandan yardım almak hayatınıza yaptığınız güzel bir yatırım olacaktır.

Uzman Klinik Psikolog

Eyüp AKIN  

Sizler de Akhisar’da Psikolog arayışında iseniz, deneyimli ve uzman
kadrosu ile umut terapi ailesinin akhisar şubesinden  bireysel terapi hizmetimizden yararlanmak için iletişime geçebilirsiniz.

Detaylı bilgi ve randevu almak için iletişime geçin.

Akhisar Psikolog, bir umutterapi kuruluşudur.

Paylaş :

Son Yazılar

Hemen Bize Ulaşın

Bireysel danışmanlık, aile terapisi ve daha fazlası

SEO & Web Tasarımı SEOmodi Ajansı Tarafından Yapılmıştır.